Waarom?
De moeite waard!

 Simon Sinek: The Golden Circle

 Herman Wijffels: Blik op deze tijd

 

 

 

 

 

 

 

Meenu Bachan:

"Autoritaire leiders zien het als hun taak om mensen op hun plaats te houden. Inspirerende leiders zorgen ervoor dat mensen hun plaats kunnen vinden." Door mijn overtuiging

Ik heb de sterke overtuiging, dat medewerkers een organisatie stuwkracht geven en voor onderscheidend vermogen zorgen. De mate waarin wordt bepaald door de managers in een organisatie. Die bepalen de ruimte en de omgeving waarin tot prestaties gekomen wordt.

Oftewel: mensen maken het verschil en managers bepalen de omstandigheden om dat verschil te kunnen maken. 

Die overtuiging is gevormd doordat ik heb mogen ervaren hoe er grootse zaken bereikt kunnen worden als het prestatiepotentieel en de energie van mensen benut wordt. Ik heb ook ervaren hoe dit kapot gemanaged werd. De rolinvulling van managers is hierbij voor mij bepalend gebleken. Mijn stelling is dat het prestatiepotentieel in organisaties beter benut kan worden als managers hun rol bewuster invullen.

Managers creëren de omgeving, waarin resultaat behaald wordt, waarin mensen werken vanuit hun talenten en kwaliteiten en waarin er verbondenheid is. De win-win situatie bereiken voor de organisatie én voor de medewerker. Dat bereik je door als manager bewust op extrinsieke waarde voor de organisatie te sturen en op intrinsieke waarde voor de medewerker. Sommigen noemen dat ‘Het Nieuwe Leidinggeven’ of ‘Leidinggeven 2.0’, anderen ‘Dienend Leiderschap’, ik noem het gewoon Goed Uitgevoerd Management.  

Daarbij komt dat er ontwikkelingen gaande zijn die managers tot een andere rolinvulling zullen dwingen:

  • maatschappelijk: de individualisering, Het Nieuwe Werken, Society 3.0 en het verschuiven van materiële – naar immateriële waarden met een andere visie op leven en werken als gevolg;
  • demografisch: de vergrijzing, ontgroening en diversiteit in generaties;
  • economisch: de flexibilisering van arbeid, de krapte op de arbeidsmarkt en de snel groeiende kennis- en diensteneconomie.

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat managers niet meer wegkomen met het een stijl die gebaseerd is op de traditionele managementparadigma’s.  Als je blijft doen wat je deed en voorgaande ontwikkelingen ontkent, leg je de continuïteit van de organisatie (onderdeel) in de waagschaal en loop je het gevaar het muurbloempje van de arbeidsmarkt te worden. De kade gaat het schip keren: het moet en kan ook anders!

Het managementvak staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk met grote veranderingen en innovaties.   

Daar wil ik bij zijn en aan bijdragen, aan het besef en aan de ontwikkeling van het mooie - en uitdagende managementvak. Dat bijdragen doe ik door het vóór te doen, het anders te doen, er aan mee te doen en door te doen doen.