Links

Addy de Ruiter op LinkedIn

ManagementSite auteurspagina

NieuwOrganiseren Column

  +31 (0)6 513 19 299

Meest gelezen
Kies het focusgebied en lees er meer over in de Blog Posts
Licentie
Meest recente Posts
Laatste reacties
* Leider? Manager? Onzin, het gewoon goed doen!

Is het onderscheid maken tussen leiders en managers geen onzin en de directe oorzaak voor vele problemen?

Er wordt in publicaties en discussiegroepen nogal eens op aangedrongen om een onderscheid te maken tussen leiders en managers. Als argument wordt dan gehanteerd dat het twee rollen zijn die niet samengaan. De leider is degene die de visie heeft en de manager degene die de controle houdt. En dat zou nooit samen kunnen gaan en zou conflicteren. Daarnaast zou je leiders alleen op de hoogste echelons nodig hebben.

Ik heb hier altijd moeite mee. Een leider met een mooie droom en dito visie maar zonder de bekwaamheid om het ook echt voor elkaar te krijgen, blijft een dromer en verliest zonder twijfel zijn of haar gevoel met de werkeljkheid. En manager zonder droom en visie is wel heel steriel en machinaal. In dit kader is de strapline van Alfa Romeo toepasselijk: 'without heart we would be mere machines'. In beide gevallen is het ook nog eens zeer lastig of onmogelijk om anderen 'mee te nemen'.

Managen is vanuit een visie dingen gedaan krijgen, met en door anderen. Het gaat er dus niet alleen om een visie te hebben, maar ook om wat je voor ogen staat te kunnen vorm geven en te kunnen bouwen (Kets de Vries noemt dat een 'handelingsbekwame dromer'). Daarbij hoort het op de zeepkist klimmen en richting geven.

Een manager zonder een verhaal is meer een checklistvink. Wat mij betreft kan de titel manager dan nooit van toepassing zijn. En een echte manager laat dat zich toch niet gebeuren? Of toch wel? Zou dat de reden zijn dat verandertrajecten veelal mislukken en werken voor velen niet meer leuk is door een gebrek aan betrokkenheid?

Jij als manager bepaalt het niet alleen voor jezelf maar ook voor je medewerkers, toon (persoonlijk) leiderschap en creeër een collectieve droom! Met volgzaamheid kom je de dag door, met betrokkenheid je leven!

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld